Lengyelország és a szablya egy közös fogalom. A szablya egy távol-keleti utazó, mely itt megtalálta második hazáját, és más fegyverekkel szemben megbecsülést és dicsőséget kapott – írta Zygmunt Hartleb a szablyáról. Miként lett a lengyel szablya ilyen különleges és miért foglal minden lengyel szívében ilyen kivételes helyet? Megtudhatod a Szablya fiai című filmből 02.09-én vasárnap, 21.00 órakor, vagy 02.15-én szombaton, 23.55 órakor a HISTORY csatornán

A XVII. század első felében, Lengyelországban játszódó nagyszabású dokumentum-dráma egy ifjú lovag, Błażej Wronowski történetét meséli el. Jan Jerlicz, a lengyel-orosz háború veteránja bajtársa, Maciej Wronowski kérésére tér haza szülőföldjére, hogy kiképezze Maciej fiát, Błażejt. "A szablya fiai" egész estés történet a becsületről, a bátorságról és a háborúról egy ifjú nemes lovag szemén keresztül, aki a Lengyel-Litván Nagyfejedelemségben nőtt fel.

"A lengyelek elképesztő módon bántak a görbe szablyával, ebben egyetlen nemzet sem érhetett fel velük a világon. A keresztvágás művészetének nevezték, mert a vágások és a védekező mozdulatok keresztet formáztak." Régi lengyel enciklopédia. Z. Gloger.

A lengyelek sosem váltak el szablyájuktól, mert a régi mondás szerint: "Isten nélkül ne lépd át a küszöböt, a szablyád nélkül pedig ki se kelj az ágyból."

A Lengyel-Litván Nagyfejedelemségben a szablya a nemesség jelképévé vált, és a mindennapi öltözék alapvető részét képezte.

A vagyonos nemesek a harci szablya mellett tartottak gazdagon díszített, vésett ünnepi szablyát is, és ezt viselték minden nap.

"A szablya fiai" látványos utazás a történelemben és a művészetben, melyből megismerhetik a lengyel szablyakészítők bámulatos mesterségének titkait. Ezt a szablyát a mai napig a világ egyik legkiválóbb kardjaként tartják számon. A legendás lengyel fegyverkészítés művészetét bemutató műsorból megismerhetik a szablya gyakorlatban érvényesülő előnyeit, azt, hogy hogyan készült és hogyan használták ezt a csodálatos alkotást, melyben egyesül a szépség, a szakértelem és az időtállóság.

Nemcsak a 17. századi fiatal lovag, Błażej Wronowski történetét hozzuk el Önöknek, hanem bemutatjuk a lengyel szablyát is, és hogy hogyan használták párbajokban és fegyverként.

"A lengyel szablya már évszázadok óta fontos szerepet tölt be a lengyelek életében. Benne van a himnuszban, a nemzeti büszkeség jelképe, része a mindennapok kultúrájának és a nyelvnek, ez a legértékesebb családi örökség. Nincs más fegyver, mely ennyire elválaszthatatlanul kötődne a lengyel fegyverkészítés dicsőséges korához, és olyan szimbólummá vált, melyet az egész világon ismernek. A japánokon kívül egy nemzetnél sem övez ilyen tisztelet egy fegyvert."

Janusz Sieniawski, bajvívó és a műsor egyik kigondolója.